Како што постојат правопис, речник на зборови и начин на изразување, така е формирана и нивна модификувана креација, каде што спаѓа уличниот говор, сленговите како и нивните кратеници. Кој, како и каде се изразува останува индивидуално определување … мислам хелоууу!

Еве ги најчесто употребуваните:

 • BAE – Before Anyone Else ( Скратено од “Babe”)
 • TBT – ThrowBack Thursday (Секој четврток, Инстаграм, Фејсбук и Твитер се преплавени со стари слики, како потсетување на старите добри времиња)
 • OMG – Oh My God (Оооооо Боже!)
 • LOL – Laughing Out Loud (гласно се смеам … а може и не!)
 • BTW – By The Way (патем речено … инаку)
 • AKA – Also Known As (исто така познат како)
 • К – Ok
 • IDK – I dont know (не знам)
 • FYI – For your information (за твоја информација)
 • TTYL – Talk to you later (се слушаме после)
 • LMAO – Laughing my Ass Off (се искинав од смеење)
 • LMFAO – Laugh my F***ing Ass Off (ептен се искинав од смеење)
 • ROTFLMAO – Rolling on The Floor Laughing my Ass Off (се измочав од смеење)

Кај нас би можеле да поминат …

 • ТС – те сакам
 • ТБ – те барам
 • НЗ – не знам
 • ШЗ – шо знам
 • ЧС – чувај се
 • НВ – нема везе
 • Хм – размислувам
 • АШЗ – Ае Шо Збориш
 • УПМ – Утрово почна мачно (или во слободен превод)
 • КМ – кафе мафе
 • РМ – ракија мезе

Што и да е само да не се замара човек со долги реченици …

Нема коментари

Остави реплика